Вести

Београдска академија пословних и уметничких струковних студија је веома поносна на допринос који је дала кроз сарадњу са компанијом Saga New Frontier Group са којом је радила на имплементацији виртуелног асистента (Chatbot) који пружа све неопходне информације у вези са епидемијом COVID-19 вируса у Србији. Компанија Saga New Frontier Group донирала је виртуелног асистента Влади Републике Србије (https://saga.rs/vesti/covid-19-info-srbija/).

На имплементацији виртуелног асистента волонтерски је и безрезервно радио тим сачињен од професора, асистената и студената са катедре за Информационе системе и технологије БАПУСС-а, уз несебичну подршку менаџмента Академије, који je у овај пројекат уложиo свe своје знање и време.

Виртуелни асистент одговара на сва потенцијална питања грађана у вези са COVID-19 вирусом и доступан је на страници https://covid19.rs/ 24 часа дневно. Циљ платформе, поред доступности великом броју грађана током 24 часа, је и добијање званичних информација без чекања, као и растерећење контакт центара и стручних лица, како би њихов фокус био на најважнијим темама. Платформа покрива сценарија и теме везане за вирус, а фокус је на информацијама о симптомима, мерама превенције, важним телефонима, актуелним подацима и одлукама Владе Републике Србије. Такође, платформи је могуће приступити директно преко линка: viber://pa?chatURI=COVID19Info. Информације можете добити уносом текстуалних питања или избором једне од понуђених категорија.

Chatbot (или виртуелни асистент) је софтверски производ који симулира природну комуникацију и омогућава да корисници добију одговор кроз писану или гласовну поруку. Могућности разумевања гласовних команди, мултијезичност, доступност на различитим друштвеним платформама, доступност 24/7 само су неке до предности паметних чатботова.

COVID-19 Инфо Србија сервис је информативног карактера, и даје информације становништву у реалном времену и информације за поступање у случају симптома, а све у циљу смањења ризика које додатно кретање и излазак из куће може донети, због екстремно брзог ширења заразе између здравих и заражених појединаца.

Београдска академија пословних и уметничких струковних студија је захвална компанији Saga New Frontier Group на позиву за сарадњу и прилици да наши стручњаци са катедре за Информационе системе и технологије, а на тај начин и сама установа, буду део овако великог и значајног пројекта.