Kreativno rešavanje problema

Kreativno rešavanje problema

Sposobnost rešavanja problema je osnovna životna veština i neophodna je za svakodnevni život kod kuće, u školi i na poslu. Probleme rešavamo svakoga dana, ne razmišljajući kako to činimo i da li kritički ispitujemo situacije, poredimo alternativne ideje i donosimo promišljene i utemeljene odluke.

Posedovanje veštine kreativnog rešavanja problema osnažuje ne samo na ličnom planu, već je od velike važnosti i u profesionalnom životu. Sposobnost rešavanja problema je ključna veština svakog zaposlenog, čak i ako to nije navedeno u opisu posla. Brojne studije potvrđuju sve veći značaj veština kreativnog rešavanja problema, ne samo u današnjem okruženju, već i kada je u pitanju budućnost poslovanja. Blumbergov izveštaj o poslovnim veštinama, svrstava veštine kreativnog rešavanja problema među pet veština koje regruteri smatraju najvažnijim i koje je najteže pronaći kod kandidata za posao.

Rešavanje problema predstavlja složenu mentalnu aktivnost koja se sastoji od različitih kognitivnih veština i radnji. Ovladavanje ovom veštinom uključuje podsticanje razmišljanja višeg reda kao što su vizuelizacija, asocijacija, apstrakcija, razumevanje, rezonovanje, analiza, sinteza, generalizacija i slično.

Dvodnevna obuka Kreativno rešavanje problema pruža polaznicima pregled celokupnog procesa kreativnog rešavanja problema, potpuno i praktično razumevanje koraka uključenih u analizu, otkrivanje i rešavanje problema, kao i ključne alate za rešavanje problema koje polaznici mogu da koriste svakoga dana, kako na radnom mestu, tako i u životu.

Prvog dana obuke, polaznici se upoznaju sa osnovnim pojmovima procesa rešavanja problema, analitičkim i kreativnim pristupom u rešavanju problema i vežbama za stimulisanje kreativnog razmišljanja.

Drugog dana obuke, polaznicima se predstavljaju različite metodologije rešavanja problema, nakon čega se upoznaju sa tehnikama kreativnog rešavanja problema po koracima. Ova obuka ima za cilj da poveća svest o tome kako analizirati probleme koji se pojavljuju i kako primeniti tehnike za generisanje rešenja. Takođe, polaznici će moći efikasnije da upravljaju implementacijom i praćenjem rešenja, nakon što se odluka donese.

Obuka je osmišljena tako da pomogne polaznicima da identifikuju uzroke i primene rešenja za probleme, kao i da podstakne rešavanje problema prevencijom problema.

Tehnike rešavanja problema spadaju u dve glavne kategorije: analitičke i kreativne. Analitičko razmišljanje se zasniva na razbijanju velikih problema na sastavne delove i njihovom rešavanju korak po korak. Analitičko mišljenje je naučno, logično i metodično.

Kreativno razmišljanje se zasniva na rešavanju problema gledanjem na stvari na drugačiji način, ili redefinisanjem pojmova pomoću kojih se problem percipira kako bi se došlo do inovativnog ili maštovitog rešenja problema. Obe vrste rešavanja problema se mogu naučiti. Ova obuka podučava oboje.

Trajanje obuke: 2 dana
Ispit Ne
Sertifikat Da
Cena obuke 7.000,00 RSD

Studenti Akademije ostvaruju 50% popusta na ovu obuku.

Za ovu obuku možete se prijaviti lično, u kancelariji 304 Akademije, ili putem sledeće forme.

Prijava za obuku

Na osnovu člana 23. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Službeni glasnik RS" br.872018), dajem Rukovaocu podacima - Beogradskoj akademiji poslovnih i umetničkih strukovnih studija, sa sedištem u Beogradu, Kraljice Marije 73, PIB 111302583, saglasnost da obrađuje sledeće podatke o ličnosti: ime i prezime, broj telefona, imejl-adresu.